Yazar: 12:27 Genel Kafalar

Masa

Uzun zamandır altılı masa konuşuluyor. Bu birliktelikte “Masada masaymış ha” denilecek ne var bilemiyorum. Son zamanlarda küçük ortaklardan duyduklarım, geçmişte yaşadığımız olayları aklıma getirdi. Küçük enişteler kaidelerinden sürekli konuşuyor, hem de bağırsak ikinci beyindir sözüne inat.

Davutoğlu’nun

“O zaman masadan çıkalım

Cumhurbaşkanı aldığımız kararları kabul etmezse kriz çıkar”

Babacan’ın

“Eğer Altılı Masa benim ismim üzerinde mutabık kalırsa hem rahat seçilirim hem de en iyi şekilde yönetirim”

Sözlerini şu anki şartlar altında nereye oturtmak gerek.

27 Mayıstan sonra yapılan 1961 seçimlerinde;

CHP – %36.7, AP – %34.8, CKMP – %13.9, YTP – %13,7 oy alacaktı.

Böylece; Türkiye’de koalisyonlar 30 Kasım 1961’de CHP – AP arasında yapılan protokol ile başladı. Büyük umutlar ile başlayan bu birliktelik 207 gün sürecekti.

Daha sonra İsmet Paşa, YTP – CKMP ve Bağımsızlar ile birlikte 9.İsmet Paşa Kabinesini kurdular. Bu koalisyonun başlamasından ziyade bitişi günümüz siyasetçilerine örnek olmalıdır sanırım.

YTP (Yeni Türkiye Partisi) :13 Şubat 1961’de kuruldu. Kurucuları ve yöneticileri arasında İrfan Aksu, Yusuf Azizoğlu, Raif Aybar gibi ilk dönem DP’lilerin de yer aldığı partinin siyasi kadrosu, geçmişte Celal Bayar-Adnan Menderes çizgisine karşı çıkan DP’nin merkez kanadını temsil ediyordu. Genel başkanlığına Millî Birlik Komitesi yönetiminde maliye bakanlığı yapmış olan Ekrem Alican getirildi.
CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ) 16 Ekim 1958’de Cumhuriyetçi Millet Partisi ile Türkiye Köylü Partisi’nin birleşmesiyle kurulan siyasi parti. Kurucuları arasında Osman Bölükbaşı, Ahmet Tahtakılıç, Hasan Koçdemir, Enis Akaygen ve Suphi Batur yer alır.

26 Kasım 1963 tarihli Cumhuriyet gazetesinin manşeti “Başkan Kennedy toprağa verildi” olarak çıkmıştı. Alt manşetler “YTP Grubunda Koalisyondan çekilme konusunda fikir ayrılıkları belirdi” manşeti vardı.

27 Kasım’da CKMP, 28 Kasım’da ise YTP koalisyondan çekilme kararlarını açıkladılar. Ancak bu kararı verdikleri sırada ülkenin başbakanı ABD’de cenaze törenindeydi ve bu kararı gazetelerden öğrenecekti.

 

Zannımca seçimde aldıkları oylar gözlerini boyamıştı. İsmet Paşa daha sonra bağımsızlarla azınlık hükümetini kuracak ve son başbakanlığını yapacaktı.

1965 seçimlerinde YTP %3.72 – CKMP %2.24 oy alarak tarihteki yerlerini aldılar.

Tekrar başa dönersek. Küçük enişteler şu an kendilerini dev aynasında görebilir. Ancak tarih çöplüğündeki yerlerini zamanı geldiklerinde alacaklardır. Ancak bu süre içerisinde ülkeye verdikleri zararı kendi şahsi ikballeri ile zayi etmenin bir anlamı var mı? Zamanı geldiğinde tarih sahnesinden çekileceği belli olan bu partilerle yola devam etmenin, aynı masada yer almanın, onların ikbali için ülkeyi yangın yerine çevirmenin, uzun adama bir dönem daha seçilmenin önünü açmanın zararlarını göremeyecek kadar kör mü bu masadakiler.

Belki günü geldiğinde masadakiler çıkarları uğruna birer birer ülke dışına çıkabilir. Ancak bizim gidecek bir başka vatanımız yok. Aklınızı başınıza devşirerek, bir siyaset adamı gibi davranmanızın vakti geldi de geçiyor.

En sonunda  “Hayallerim, Aşkım ve Ben” filmini izler ve mazideki hayallere dalar dururuz.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yeni_T%C3%BCrkiye_Partisi_(1961)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cumhuriyet%C3%A7i_K%C3%B6yl%C3%BC_Millet_Partisi

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close