Türkiye’de darbeler kâğıt üzerinde askerler tarafından yapılmıştır. Zira darbeyi yapabilecek kudrete, silaha ve gerekli halk desteğine ordu her zaman sahip olmuştu. Ancak darbeyi gerçekleştirmek askerlerin geleneğinde var demek çok yüzeysel ve mesnetsiz olacaktır.
1908 yılında İttihat ve Terakki, meşrutiyet ilanı için ayaklandı ve Yıldız’da oturan padişah Abdülhamit buna kayıtsız kalamadı.
27 Mayıs 1960’da ordu Menderes Hükümetine darbe yaptı. Ancak 1950’lerde aynı askerler Menderes’i destekliyordu. Ne zamanki ezanın Arapça okunabilmesi kanunu (Cemal Madanoğlu’nun beyanatı) , CHP’nin mallarına el konulması, ispat hakkı, köy enstitülerinin kapatılması, vatan cephesinin kurulması, gazetecilerin ve yazarların düşüncelerinden ötürü hapse atılması ve komünizm tehlikesi adı altında birçok aydının tutuklanmasının da bunda etkisi yok muydu?
Aynı askerler 1961 ve 1962’de Talat Aydemir’in darbe teşebbüslerini kendileri bastırmadı mı?
12 Eylül 1980’de ordu Demirel Hükümeti’ne darbe yaptı. Ancak;
1974’de Karaköy Meydanı’na dikilen ‘Güzel İstanbul’ heykelini çıplak kadın bizim kadınlarımızı temsil edemez diyerek kaldırtan Erbakan’ın;
1975’de AP, MSP, CGP ve MHP’ nin bir araya gelerek ‘Milliyetçi Cepheyi (MC)’ kurmuş olmalarının karşılarında başka bir cephe oluşmasına sebep olmasının,
1975-1980 yılları arasında üniversitelerin kapatılmasına kadar giden öğrenci olaylarında uzlaşılamamasını,
“14 Kasım 1976: İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, ‘Öğretim özgürlüğü ve can güvenliği bulunmadığı’ gerekçesiyle, öğretimi süresiz olarak tatil ettiğini açıkladı.
12 Ocak 1977 : ‘Can güvenliği kalmadığı’ gerekçesiyle Erzurum Atatürk Üniversitesi süresiz olarak kapatıldı.
13 Ocak 1977: Öğrenci olayları şiddetini iyice artırdı. İstanbul ve Tunceli’de çıkan çatışmalarda 1’er öğrenci öldü, onlarca yaralı var. Kahramanmaraş ve Kütahya’da meydana gelen çatışmalarda 21 kişi yaralandı.
25 Ocak 1977: İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İstanbul genelinde son bir yıl içinde 510 öğrenci olayının meydana geldiği, bu olaylarda 13 öğrencinin öldüğü, 254 öğrencinin yaralandığı bildirildi.
6 Şubat 1977: Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu, ‘can güvenliği olmadığı’ gerekçesiyle okulu 10 Şubat’a kadar tatil etti.
27 Ekim 1977: Komandolar, İstanbul Ayazağa’da bulunan Işık Mühendislik Yüksek Okulu’nda Ayhan Gökdemir adlı solcu bir öğrenciyi, bıçaklayarak öldürdüler”
19 Mayıs 1978’de Ankara’da, Gençlik ve Spor Bayramı’nda kız öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı aleyhte tezahürat yapıldı. İstanbul’da tribünlerin önünde bomba patladı. Antakya’da kız öğrencilere saldırıldı ve elbiseleri yırtıldı. MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Anıtkabir’e gitmemesini,
1976’ da Adana’da bazı okul müdürlerinin cinsel çekiciliği artırdığı ve tahrik edici olduğu’ gerekçesiyle, bayan öğretmenlerin pantolon giymelerini yasaklamasını,
1 Mayıs 1977’ de on binlerce kişinin üzerine açılan ateş sonucu çoğu çıkan panik neticesinde ezilerek olmak üzere 34 kişi öldürülerek, yüzlerce kişinin yaralanmasını,
Sokaklarda her gün 40-50 kişinin sadece fikirlerinden dolayı öldürülmesini,
MHP’nin komando kamplarını,
Maraş katliamını,
Fatsa olaylarını,
…..
askerler mi yaptı? Göz göre göre gelen darbeyi önlemek için Ecevit ve Demirel bir araya gelseydi bunların hiçbirisi yaşamasaydık ve askere darbe yapma fırsatı verilmeseydi keşke. Demirel neden bir araya gelmediniz diye sorulduğunda “ Örgütlerimiz birbirlerine karşı kurulmuş ittifaklardı. Bir araya gelemezlerdi” diyordu.
28 Şubat 1997’de ordu Erbakan Hükümeti’ne muhtıra verdi. Ancak;
1996’da – RP Rize Milletvekili Şevki Yılmaz’ın Batman’da katıldığı bir toplantıda: “Ben Hizbullahlım… Türkiye’nin %99’u Hizbullah’tır. Hizbullah olmayanlar hizbulşeytandır.” demesini,
Tedaş ve Tofaş, malvarlığı komisyonlarında aklanmak ve kendi ikbali için ülkeyi düşünmeyen bir siyasi parti liderini,
1996’da RP Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe’nin laiklik ile ilgili yaptığı konuşmayı,
Susurluk olaylarını,
Aczimendi olaylarını,
Hasan Hüseyin Ceylan’ın konuşmalarını,
İrticanın Türkiye gündemine gelmesini,
askerler mi istedi? Bu konuşmaları askerler mi yaptı?
15 Temmuz 2016’da Fettullah terör örgütü darbe yapmak istedi. Bu örgüte;
“Ne istediler de vermedik.” diyen kimdi?
Ya da onların devlet içerisine köstebek gibi yerleşmelerine fırsat veren, Fettullah denen adamın “dünyanın gücünü ele alana, Türkiye de anayasa yapısını değiştirecek ana kadar, gücümüzün arşına erene kadar bekleyeceğiz” dediği vakiyken onun devlet içine yerleşmesine fırsat verdiklerinde, devleti yönetenler neredeydi.
Uzun adam artık iktidarının zirvesinde. Ordu, hukuk, medya onun kontrolü altında. Kimse ona hayır diyemiyor ve her gün 1923 – Cumhuriyet ile kazandıklarımız geriye doğru giderken artık “asker gelsin darbe yapsın” diyen kimse kalmadığına göre;
Sadece asker darbe yapar, onun haricinde darbe olmaz demek ahmaklık değil midir? Türkiye siyasi tarihinde askerler darbe yaptıktan 2 yıl sonra kışlaya çekilmiştir. Ancak karşı devrim yıllardır iktidarda ve istediklerini adım adım yaptı. Bundan sonra kalan özgürlüklerimizi ne kadar savunabiliriz, çocuklarımıza Atatürk Cumhuriyetini anlatabilir miyiz diye düşündüğümüz bir dünyada kim kime darbe yaptı acaba?
https://tr.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6n_T%C3%BCrk_Devrimi
https://www.devrinim.com/turkiye-secimler-tarihi.html